Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 9: De G-sleutel en F-sleutel vergelijken

Nootje Nu we de G-sleutel en F-sleutel hebben leren kennen, is het een goed idee om wat meer te oefenen met de sleutels, zodat je ze goed leert kennen.

De G-sleutel en F-sleutel geven allebei aan welke toon we moeten maken als we een noot op de notenbalk tegenkomen. Alleen is, zoals we inmiddels al weten, een bepaalde noot op de notenbalk een heel andere toon met de F-sleutel dan met de G-sleutel. Maar je kunt wel met allebei de sleutels precies dezelfde tonen opschrijven, dat is geen probleem.

Laten we eens op zoek gaan naar dezelfde C noot met een G-sleutel en met een F-sleutel. Bij de G-sleutel beginnen we met de G op de tweede lijn van de notenbalk en gaan vier stapjes omlaag om bij de C terecht te komen:

G-sleutel notenbalk

Bij de F-sleutel beginnen we bij de F op de vierde lijn en gaan vier stapjes omhoog om bij precies dezelfde C uit te komen:

F-sleutel notenbalk

Deze noten moet je goed onthouden, zodat je met allebei de sleutels snel en gemakkelijk elke andere noot op de notenbalk kunt vinden

Vooral belangrijk is dezelfde C met beide sleutels, die één streepje onder de notenbalk ligt voor de G-sleutel en één streepje boven de notenbalk ligt voor de F-sleutel. We noemen dit de centrale C:

G-sleutel notenbalk

We kunnen nu we dit weten dan ook zonder probleem wisselen van sleutel. Het volgende stukje muziek, kunnen we met zowel de G-sleutel als de F-sleutel opschrijven. Allebei staan ze hieronder:

G-sleutel en F-sleutel notenbalk

Luister Wanneer gebruiken we nu welke sleutel?
Eigenlijk mag je helemaal zelf weten welke sleutel je gebruikt als je muziek gaat opschrijven. Ze maken allebei duidelijk voor iemand die jouw muziek zou gaan spelen welke tonen horen bij de noten op papier.

Maar we proberen muziek wel altijd zo duidelijk mogelijk op te schrijven, waardoor je de sleutel zou moeten kiezen waarmee de noten het handigst te lezen zijn. Dat betekent, de sleutel waarmee de meeste noten op de notenbalk komen te staan en niet erbuiten. Dus is er bijna altijd maar één sleutel de beste: de G-sleutel voor als je hogere noten wilt opschrijven en de F-sleutel voor lagere noten.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info