Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 17: Wat is de maat?

Nootje Als we muziek aan het spelen zijn, zitten we bijna altijd in een bepaald ritme. In ons hoofd tellen we vaak mee met de muziek, soms zelfs zonder dat we het in de gaten hebben. Luister eens naar dit stukje muziek: Luister Krijg je niet het gevoel om mee te gaan tellen? Een-twee-drie, een-twee-drie.
En als je dat doet, merk je dan ook dat je de eerste tel iets harder laat klinken dan de andere twee tellen? EEN-twee-drie, EEN-twee-drie.

We doen dit met alle muziek, we verdelen het in stukjes van maar een paar tellen die de hele tijd doorgaan. Zo is er ook bijvoorbeeld muziek die we in stukjes van twee tellen opdelen, waarbij we in ons hoofd de hele tijd EEN-twee, EEN-twee horen. Luister maar naar het stukje muziek uit les 1: Luister Ook bestaat er veel muziek waar we zelfs stukjes van vier tellen in horen (EEN-twee-drie-vier, EEN-twee-drie-vier), zoals hier: Luister De hoeveelheid tellen waarin we de muziek verdelen, noemen we de maat. Als we dus EEN-twee-drie, EEN-twee-drie kunnen meetellen met de muziek, bestaat de maat uit drie tellen.

In de komende lessen zullen we alles gaan leren over maten en de verschillende maatsoorten.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info