Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 21-06-2024

logo
Alle lessen

Les 59: Meerdere notenbalken

Nootje We hebben gezien hoe we twee stemmen of instrumenten op een notenbalk zouden kunnen schrijven. Als een muziekstuk voor meerdere instrumenten of stemmen is geschreven, dan heeft elk instrument of elke stem bijna altijd zijn eigen notenbalk. We kunnen meerdere notenbalken onder elkaar hebben, waarbij iedereen dan zijn of haar eigen notenbalk moet volgen.

Laten we nog eens naar het voorbeeld uit de vorige les kijken met twee stemmen op een notenbalk: Twee kruisende partijen op een notenbalk We kunnen dit dan ook anders schrijven door elke stem een eigen notenbalk te geven, zoals hieronder: Twee partijen met een eigen notenbalk Je kunt zien dat de notenbalken bij elkaar horen doordat de maatstrepen doorgetrokken worden van de bovenste notenbalk naar de onderste. Ook wordt er aan de linkerkant van elke regel een extra streep van boven naar beneden getekend, zodat je gemakkelijk kunt zien hoeveel notenbalken er in totaal zijn en waar elke nieuwe regel begint.

Zo kunnen we een heleboel stemmen of instrumenten onder elkaar hebben: Meerdere notenbalken Vooral bij grote muziekstukken met veel instrumenten zal niet iedereen alle notenbalken op zijn papier hebben staan en heeft elk instrument meestal alleen zijn eigen partij voor zich.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info