Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 46: Hoe wordt het tempo bij de notenbalk geschreven?

Nootje Nu we de meest gebruikte tempi in de vorige lessen zijn tegen gekomen, zullen we gaan kijken hoe deze dan opgeschreven worden. Het tempo wordt altijd aan het begin van een muziekstuk boven de notenbalk geschreven. Bijvoorbeeld:

Notenbalk

In plaats van het woord moderato, kan het tempo ook aangegeven worden door het aantal tellen per minuut zoals we in les 40 geleerd hebben:

Notenbalk

Of we kunnen zowel het woord als het aantal tellen per minuut schrijven, wat je ook vaak zult zien:

Notenbalk

Het kan voorkomen dat het tempo verandert tijdens een muziekstuk. We kunnen het nieuwe tempo dan weer boven de notenbalk schrijven, precies boven de maat waar het nieuwe tempo moet beginnen. Hieronder, bijvoorbeeld, begint het muziekstukje langzaam met het tempo andante, maar verandert naar een snel tempo in de derde maat.

Notenbalk

Luister Als je goed kijkt, zie je dat we tussen de tweede en derde maat twee maatstrepen hebben geplaatst. Dit noemen we een dubbele maatstreep en deze wordt vaak gebruikt als er plotseling een grote verandering is in een muziekstuk, zoals hier een verandering in tempo.

Een dubbele maatstreep geeft een verandering aan op die plaats in een muziekstuk.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info