Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 42: De matig langzame tempi

Nootje

Deze tempi zijn net iets sneller dan de zeer langzame uit de vorige les, maar nog steeds rustig met een snelheid van ongeveer 60 tellen per minuut tot 90 tellen per minuut (van M.M. 60 tot M.M. 90). De meest voorkomende woorden die we in de muziek gebruiken om zulke matig langzame tempi aan te geven, zijn Andante en Andantino.

Net zoals we in de vorige les zagen dat larghetto iets vlugger is dan largo, is andantino net iets sneller dan andante, hoewel er weer weinig verschil is tussen deze tempi en andantino soms ook langzamer gespeeld wordt dan andante. Hieronder staan beide tempi met een korte uitleg en een stukje pianomuziek als voorbeeld:

Andante

rustig gaand

Lied zonder woorden op. 102, nr. 6 van Mendelssohn

Andantino

iets sneller dan andante

Piano sonate nr. 9, 2e deel van Schubert
Het einde -ino betekent net als -etto "iets minder", wat we in muziek zouden kunnen begrijpen als "iets minder snel dan andante" of juist "iets minder langzaam dan andante". Bijna altijd wordt deze laatste betekenis bedoeld.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info