Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 21-06-2024

logo
Alle lessen

Les 26: Kwart rusten

Nootje We hebben in de vorige les geleerd dat we niet alleen geluid maken tijdens een muziekstuk, maar dat het ook eventjes stil kan zijn. Op de notenbalk geven we dit aan met rusten en we hebben gezien hoe we een hele en een halve rust schrijven.

De volgende rust die we gaan bekijken is de kwart rust, die even lang duurt als een kwart noot. Een kwart rust ziet er anders uit dan een hele en halve rust, namelijk zo:
n
Als een hele rust 4 tellen is, dan is een halve rust 2 tellen en een kwart rust 1 tel. Willen we met elke rust een hele maat vol maken, dan ziet dat er zo uit: Maten gevuld met hele, halve en kwart rusten Ook als er niet gespeeld moet worden, moeten we de maat wel helemaal vol maken met rusten, net zoals we met noten deden. En ook al moet er even niet gespeeld worden, dan blijven we nog steeds wel gewoon doortellen met de muziek (EEN-twee-Drie-vier, EEN-twee-Drie-vier).

Nu is het voorbeeld hierboven niet zo spannend, omdat er alleen maar stilte is en er helemaal niets gespeeld moet worden! Hieronder staan twee voorbeelden met alle drie de rusten die we tot nu toe geleerd hebben. Voorbeeld kwart rusten Luister Voorbeeld hele en halve rusten Luister

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info