Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 54: Herhalingsteken met prima en seconda volta

Nootje In de vorige les hebben we geleerd hoe herhalingstekens eruitzien. Soms zul je bij herhalingstekens ook wel de cijfers 1 en 2 boven de notenbalk zien zoals hieronder:

Herhalingsteken met volta Het hokje met cijfer 1 staat altijd vóór het herhalingsteken, de streep met cijfer 2 eronder staat direct na het herhalingsteken.
Dit betekent dat je alleen de eerste keer de maten onder de 1 moet spelen. Als je dan gaat herhalen en je komt voor de tweede keer aan bij deze tekens, dan moet je alle maten die onder het eentje staan overslaan en verder gaan onder de 2.

We noemen het hokje met cijfer 1 ook wel prima volta en het cijfer 2 de seconda volta. We gebruiken ze dus als we bij een herhaling de eerste keer iets anders moeten spelen dan de tweede keer.

Prima volta is Italiaans voor "eerste keer" en seconda volta is Italiaans voor "tweede keer".


Hieronder is een voorbeeld:

Notenbalk
Luister

Zoals je kunt horen, spelen we eerst tot en met maat 5 waar we het herhalingsteken zien staan. We spelen nog een keer vanaf maat 2 tot en met maat 4. Maat 5 slaan we dan over en we gaan direct van maat 4 verder met maat 6.

De prima volta (het hokje met cijfer 1) kan boven meer dan één maat staan, waardoor je de tweede keer al die maten moet overslaan en verder moet gaan na het herhalingsteken.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info