Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 23: Noten langer dan één maat

Nootje We hebben gezien dat er in elke maat maar een aantal noten passen. Een 3/4 maat kan bijvoorbeeld maar 3 kwart noten bevatten. De grootste noot die in zo'n maat past is dus een halve noot met stip van 3 tellen. En als we nu een langere noot willen opschrijven?

Herinner je je les 14 nog?
Daarin hadden we geleerd dat we noten van elke lengte kunnen maken door verschillende noten te verbinden met een boogje. Dit kunnen we net zo doen met noten in verschillende maten!

Als we dus een noot van vier tellen willen schrijven in een 3/4 maatsoort, dan schrijven we in de eerste maat een zo lang mogelijke noot van drie tellen en in de volgende maat een noot van één tel, en verbinden we de noten met een boogje om zo een noot van vier tellen te krijgen! Een noot van 4 tellen Of stel dat we al een halve noot in de maat hebben staan, en er nog een noot van twee tellen achteraan willen plaatsen. Er past nog maar één tel in de maat, dus moeten we de noot opsplitsen in twee delen. We maken eerst de maat vol met een zo lang mogelijke noot, in dit geval een kwart noot. In de volgende maat plaatsen we dan nog een kwart noot en verbinden we de twee noten om zo een noot van twee tellen te maken. Een noot van 4 tellen

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info