Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 21-06-2024

logo
Alle lessen

Les 53: Herhalingstekens

Nootje In deel 3 hadden we geleerd dat muziek in maten wordt verdeeld en dat elke maat wordt aangegeven met verticale lijntjes op de notenbalk. Deze lijntjes noemen we maatstrepen. Er bestaan nog een aantal andere maatstrepen, zoals de slotstreep die het einde van het muziekstuk aangeeft (zie les 24). Of de dubbele maatstreep, die we zijn tegengekomen in les 46 en die een verandering in het muziekstuk aangeeft.

Er zijn nog twee belangrijke maatstrepen, die bij elkaar horen. Deze zien eruit als een dikke slotstreep met twee puntjes boven elkaar: Herhalingstekens We noemen deze maatstrepen herhalingstekens: ze geven aan dat we een aantal maten nog een keer moeten spelen of zingen. Je zult meestal eerst de maatstreep met puntjes aan de rechterkant tegenkomen en dan ergens verderop in hetzelfde muziekstuk de maatstreep met puntjes aan de linkerkant.

Als je deze eerste maatstreep tegenkomt, moet je gewoon doorspelen en alleen onthouden waar deze staat. Zodra je bij de tweede maatstreep bent aangekomen, moet je terug gaan naar de eerste maatstreep en het hele stukje nog een keer spelen. Kom je voor de tweede keer bij de tweede maatstreep aan, dan kun je gewoon verder spelen. Hieronder is een voorbeeld:

Notenbalk
Luister

Eerst spelen we door tot en met maat 6, waar we het herhalingsteken zien staan en weer terug gaan naar maat 3. We spelen maat 3 tot en met 6 nog een keer en gaan daarna verder met maat 7.

Je zult deze twee herhalingstekens altijd samen zien, behalve als je het hele muziekstuk moet herhalen vanaf het begin, dan wordt de eerste maatstreep weggelaten. Hieronder hebben we in ons voorbeeld nu het eerste herhalingsteken weggehaald. Als we dan bij maat 6 aankomen, moeten we helemaal vanaf de eerste maat nog een keer spelen, omdat er nergens een eerste herhalingsteken is.

Notenbalk
Luister
 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info