Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 55: Herhalingen aan het eind van een muziekstuk

Nootje Het komt ook voor als we bij het eind van een muziekstuk zijn aangekomen, dat we (een deel van) het muziekstuk nog een keer moeten spelen of zingen. Aan het eind van een muziekstuk worden dan niet de herhalingstekens gebruikt die we in de vorige lessen geleerd hebben, maar Italiaanse woorden die vaak afgekort zijn.

Soms moeten we het hele muziekstuk herhalen, of soms maar een deel. Hier zijn verschillende woorden voor, die altijd boven de laatste maat van het muziekstuk geschreven staan:


Da Capo
(D.C.)
= helemaal nog een keer spelen van voren af aan
Da Capo al Fine
(D.C. al Fine)
= herhalen vanaf het begin tot het woord Fine
Dal Segno
(D.S.)
= herhalen vanaf het teken (vaak ) tot het eind
Da Capo dal al
(D.C. dal al )
= herhalen vanaf tot

Deze laatste wordt gebruikt als we een stukje midden in een muziekstuk moeten herhalen. Zijn we aan het eind van het muziekstuk gekomen, dan moeten we terug naar de maat met het teken en vanaf daar nog een keer spelen tot aan de maat met het andere teken . Soms worden hier ook iets andere tekens voor gebruikt.

Hieronder is een voorbeeld van een herhaling aan het einde:

Notenbalk
Luister

We spelen het hele stukje muziek tot aan het eind, waar we Da Capo al Fine zien staan. We beginnen dan nog een keer vooraan en spelen tot en met de Fine boven maat 4.

Als je een (deel van een) muziekstuk gaat herhalen nadat je bij het einde bent aangekomen, dan moet je meestal herhalingstekens midden in het muziekstuk niet spelen. Kom je een prima en seconda volta tegen, dan sla je de 1 over en ga je meteen onder de 2 verder.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info