Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-09-2024

logo
Alle lessen

Les 10: Wisselen van sleutel

Nootje Het kan voorkomen dat een muziekstuk begint met een G-sleutel, maar verderop veel lage noten heeft. Bijvoorbeeld:

Notenbalk

In dit geval kunnen we midden in het stuk wisselen van een G-sleutel naar een F-sleutel, om de noten makkelijker leesbaar te maken.

Notenbalk

Dit mag gewoon, en noemen we een sleutelwisseling.
Net zo kunnen we ook van een F-sleutel naar een G-sleutel overgaan als hierdoor de muziek beter te lezen is.

Om het lezen van muzieknoten makkelijker te maken, kunnen we midden in een muziekstuk wisselen van sleutel



We kunnen zelfs maar heel even wisselen van sleutel en dan weer terug gaan naar de eerste sleutel. Stel dat een deel midden in een muziekstuk met een G-sleutel veel lage noten heeft:

Notenbalk

Om dit duidelijker te maken, kunnen we midden in het stuk wisselen van een G-sleutel naar een F-sleutel, en even later weer terug gaan naar de G-sleutel:

Notenbalk

Misschien maakt dit wisselen van sleutels de muziek nog helemaal niet zoveel duidelijker voor je, maar dat geeft niet. Dit komt vanzelf als je eenmaal handig wordt in het lezen van allebei de sleutels. Het gaat er nu vooral om dat je weet dat er in de muziek gewisseld kan worden van sleutel.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info