Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 21-06-2024

logo
Alle lessen

Les 2: Waarom wordt muziek opgeschreven?

NootjeHerinner je je nog het stukje muziek uit de vorige les?
Stel dat jij nu dit stukje muziek zou willen spelen. Bijna niemand kan dit zomaar uit het hoofd na doen. En dat hoeft ook niet, want net zoals je letters en woorden in een boek kunt lezen, kun je ook muziek lezen van papier. Alleen gebruiken we hier niet het alfabet voor om woorden en zinnen te maken, maar andere tekens.

Net zoals je hebt geleerd woorden te lezen en te begrijpen, kun je ook muziek leren lezen

In plaats van woorden, gebruiken we noten als we muziek schrijven. Een muziek noot geeft aan welke toon je moet maken met een instrument, of met je stem. En de noot laat zien hoe lang je de toon moet maken.

Een muzieknoot laat zien welke toon je moet maken en hoe lang je die toon moet maken

Het is belangrijk om het verschil tussen een toon en een noot goed te onthouden. Een toon is het geluid dat je maakt met je stem of een instrument, dus dat wat je hoort. Een noot is het symbool dat op papier staat, dus dat wat je ziet.

Hoewel muziek andere tekens gebruikt, lezen we het ook net zoals een zin gewoon van links naar rechts. Zijn we bij het eind van de regel aangekomen, dan gaan we ook gewoon door op de volgende regel.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info