Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 22-02-2024

logo
Alle lessen

Les 35: Hoe heten noten met kruis of mol?

Nootje Tot nu toe hebben we elke keer als we een kruis of mol voor een noot plaatsten de noot aangegeven als een "C met kruis" of "A met mol", maar deze noten hebben voor het gemak ook een aparte naam gekregen. De regels hiervoor zijn eenvoudig. Zoals je weet hebben alle noten op de notenbalk een eigen letter van A tot en met G.

Bij een noot met kruis komt er achter de letter van de noot "-is" bij, wat je uitspreekt als "ies". Een C met kruis wordt dan Cis (spreek uit als "sies"), een D met kruis wordt Dis ("dies"), enzovoort. Zo ook bij een E met kruis (Eis, spreek uit als "ee-ies") of A met kruis (Ais, spreek uit "aa-ies").

Alle noten met kruis noemen we Cis, Dis, Eis, Fis, Gis, Ais en Bis


Bij een noot met mol komt er achter de letter van de noot "-es" bij. Een D met mol wordt dan Des, een G met mol wordt Ges, enzovoort. Bij de E en A is dit iets anders, want in plaats van "-es" komt daar alleen een "-s" achter. Een E met mol wordt Es, een A met mol noemen we een As.

Alle noten met mol noemen we Ces, Des, Es, Fes, Ges, As en Bes


Het is vanaf nu dus niet meer nodig naar een noot te verwijzen als die "F met een kruis" of die "B met een mol", want we kunnen gewoon zeggen die Fis of die Bes! Als we de reeks noten uit de vorige les nog eens bekijken, kunnen we nu de namen van alle noten invullen:

Notenbalk
Notenbalk
 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info