Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 21-06-2024

logo
Alle lessen

Les 7: Muzieknoten een naam geven

Nootje Voordat we de tweede sleutel zullen gaan bestuderen, gaan we eerst kijken naar de namen die we aan muzieknoten kunnen geven. In de vorige les zagen we dat de G-sleutel aanwijst waar de noot "G" ligt. Muzieknoten worden aangegeven met de eerste letters van het alfabet, namelijk: A, B, C, D, E, F, en G. We gaan niet verder dan de G, omdat boven de G de noot A zich weer herhaalt.

Muzieknoten worden aangegeven met de letters A, B, C, D, E, F, en G

Uit de vorige les weten we al waar (met de G-sleutel) de G ligt, namelijk op de tweede lijn. Als we dan terug gaan tellen, zijn dit de noten A tot en met G:

G-sleutel notenbalk

Boven de G komen weer opnieuw de noten A tot en met G, en daarboven weer, enzovoort. De reden waarom de noten weer hetzelfde heten, is omdat ze ook hetzelfde klinken. Probeer maar door hieronder op twee verschillende noten met dezelfde naam te klikken. Hoor je dat bijvoorbeeld allebei de G noten, hoewel de ene hoger dan de andere, hetzelfde klinken?

G-sleutel notenbalk

Dat de noten zich herhalen, kun je ook zien aan bijvoorbeeld de toetsen van een piano. Als we kijken naar het plaatje hieronder, zie je dat het patroon van witte en zwarte toetsen elke keer hetzelfde is.

Piano toetsen C D E F G A B C D E F G A B C D E F G A B

Wat je ook kunt zien, is dat we vaak beginnen bij de C en niet bij de A. Als je namelijk bij de C begint en omhoog gaat, krijg je de bekende opeenvolging van noten zoals je die overal te leren krijgt en die je misschien ook wel kent als "do-re-mi-fa-so-la-ti-do".

Begin je bij een andere noot, dan klinkt de volgorde van noten anders. Probeer bij de noten hierboven maar! Hoor je het verschil als je vanaf de C omhoog gaat tot de volgende C, of vanaf D tot D? Waardoor dit precies komt zullen we pas over een heleboel lessen leren, maar wat je wel kunt onthouden is dat we voor het gemak meestal vanaf de C beginnen.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info