Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 21-06-2024

logo
Alle lessen

Les 52: Accenten

Nootje We hebben in de vorige lessen gezien hoe we muziek sterker of zachter moeten spelen of zingen. Dezelfde tekens voor sterk (f) en zacht (p) worden ook gebruikt om aan te geven dat we heel kort eventjes sterk moeten spelen, maar daarna meteen weer zacht verder moeten. Hiermee kunnen we één noot of soms een aantal noten benadrukken, door alleen die noten sterk te spelen. Dit noemen we ook wel een accent, een beetje hetzelfde als de klemtoon van een woord. Net zoals je de klemtoon van een woord iets harder uit zou spreken, moet een noot met een accent iets sterker gespeeld worden.

De meest gebruikte afkortingen op de notenbalk hiervoor zijn:


fpforte-piano- sterk en meteen daarna weer zacht
ffpfortissimo-piano- heel sterk en meteen daarna weer
  zacht
fzforzando of forzato- sterk accent
sf of sfzsforzando of sforzato- sterk accent
ffzforzatissimo- heel sterk accent
sffsforzatissimo- heel sterk accent
sfpsforzato-piano- sterk en meteen daarna weer zacht
rfz of rinfrinforzando- accenten op een groep tonen

Hoewel de Italiaanse woorden misschien lastig te onthouden zijn, is het vooral belangrijk de afkortingen te herkennen omdat ze wel veel gebruikt worden in muziek. Hieronder is een voorbeeld. Als je goed luistert, hoor je dat de tweede noot van de eerste twee maten iets sterker is dan de andere noten. Ook de eerste noot van de vierde maat is sterker, waarna de noten weer zachter gespeeld worden.

Notenbalk
Luister
 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info