Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 21-06-2024

logo
Alle lessen

Les 37: Herstellingsteken

Nootje Het kan gebeuren dat we binnen een maat eerst een noot met kruis hebben geschreven maar daarna dezelfde noot zonder kruis gespeeld willen hebben. In de vorige les zagen we dat een kruis of mol geldt voor alle zelfde noten die erna komen. Om een noot weer zonder kruis of mol te schrijven, is er nog een derde teken dat we direct vóór een noot kunnen schrijven. Dit teken noemen we een "herstellingsteken" en ziet er zo uit:
T een herstellingsteken

Zoals de naam aangeeft, herstelt dit teken een verhoging of verlaging van een kruis of mol. Hieronder gebruiken we bijvoorbeeld een herstellingsteken om van een Gis weer een G te maken. Herstellingsteken Als er zoals in het voorbeeld hierboven meerdere tekens achter elkaar aankomen, geldt altijd het laatst geschreven teken voor de rest van de maat. Dit kun je zien in het voorbeeld hieronder: Wanneer geldt een mol Laten we de noten één voor één bekijken.
We komen eerst een kruis tegen bij de tweede noot waardoor deze een Gis wordt. Bij de derde noot staat niets geschreven en geldt het kruis van de vorige noot dus nog. De mol bij de vierde noot betekent dat we nu een Ges moeten spelen, het kruis van de noten ervoor telt niet meer.
De vijfde noot heeft een herstellingsteken zodat alles wat hiervoor staat niet meer geldt. Dit herstellingsteken blijft gelden voor de zesde noot. De zevende noot wordt weer een Gis vanwege het kruis. Alle tekens gelden alleen binnen de maat, zodat de noten in de tweede maat gewoon G's zijn.

Een herstellingsteken vóór een noot betekent dat een kruis of mol voor diezelfde noot niet meer geldt.


We noemen kruizen, mollen en herstellingstekens ook wel toevallige voortekens, omdat het tekens zijn die we vóór een noot schrijven en alleen toevallig voor die noot binnen één maat gelden.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info