Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 50: Forte en piano

Nootje Om in muziek aan te geven of er sterk of zacht gespeeld of gezongen moet worden, gebruiken we net zoals bij het tempo een aantal Italiaanse woorden, die overal en voor iedereen hetzelfde zijn. Het Italiaanse woord voor "sterk" is forte, het woord voor "zacht" is piano. Deze woorden worden bijna altijd op de notenbalk afgekort met f voor forte en p voor piano.

Behalve forte en piano, bestaan er nog meer woorden om nog duidelijker aan te geven hoe sterk of hoe zacht we moeten spelen. Hieronder staan ze allemaal van zo zacht mogelijk tot zo sterk mogelijk, met de afkorting die we op de notenbalk gebruiken.


ppppianissimo possibile- zo zacht mogelijk
pppianissimo- heel zacht
ppiano- zacht
mpmezzo piano- matig zacht
mfmezzo forte- matig sterk
fforte- sterk
fffortissimo- heel sterk
fffforte-fortissimo- heel erg sterk
ffff fortissimo possibile- zo sterk mogelijk

Als je een van deze tekens ziet staan boven of onder de notenbalk, dan moet je proberen met die sterkte te spelen of te zingen, totdat er iets anders staat aangegeven. Hieronder is een voorbeeld waar we sterk moeten beginnen, bij de derde maat zacht moeten worden en vanaf de vijfde maat heel zacht moeten spelen.

Notenbalk
Luister

Hoeveel geluid je precies moet maken bij bijvoorbeeld een mp of ff is niet voor iedereen en voor elk instrument hetzelfde. Als je weet wat het zachtste is dat je kunt spelen (ppp), dan kun je proberen bij pianissimo net iets sterker te spelen dan dat, en bij piano nog iets sterker. Zo kun je 8 stappen van verschillende sterkte maken tot aan ffff.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info