Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 1: Wat is muziek?

Nootje We beginnen onze ontdekkingsreis in de wereld van muziek met de simpele vraag: wat is muziek? Hoewel de vraag misschien heel simpel lijkt, is het antwoord toch niet zo makkelijk. Er zijn zelfs een heleboel verschillende antwoorden, maar voor ons is dit voorlopig voldoende: muziek is geluid. Als je muziek maakt, dan ben je geluid aan het maken. En geluid is iets dat je kunt horen met je oren.

Maar muziek is niet zomaar geluid.
Het lijkt bijvoorbeeld niet op het geluid van een voorbijrijdende auto.
Of als je moet hoesten, dan maak je wel geluid, maar dat noemen we geen muziek. Muziek is netjes geluid en vaak mooi geluid.

Laten we eens luisteren naar een kort stukje muziek op de piano. Klik op de knop hieronder om te luisteren naar het stukje muziek. Luister Vind je het mooi klinken?
Probeer er maar eens op mee te neuriën of te zingen! Je merkt dat je elke keer met je stem een stapje omhoog of omlaag moet maken om de muziek te blijven volgen. Elke keer als je een stapje hebt gemaakt, zing je een nieuwe toon.

Een toon is geluid met een bepaalde hoogte.

Met bijna alle muziekinstrumenten maak je tonen.

Maar er zijn ook instrumenten die geen tonen maken, zoals een trommel. Je hebt vast wel eens een trommel gehoord. Als je op een trommel slaat, kun je dit niet precies na zingen met je stem, want je kunt niet goed horen welke toon er gemaakt wordt. Dat klopt ook, want er wordt geen toon gemaakt door de trommel, maar geruis.

Geruis is geluid zonder een bepaalde hoogte.

Laten we nog een keer naar het stukje muziek hierboven luisteren. Merk je dat je meerdere tonen tegelijk hoort? Hoge tonen en lage tonen. Tonen die je lang kunt horen, maar ook tonen die juist heel kort zijn.

Hier is bijvoorbeeld een heel lage toon, en een heel hoge toon:
LuisterLuister
Hier is een heel lange toon, en een heel erg korte toon:
LuisterLuister
En dit is eigenlijk alles wat muziek is!
Muziek is een verzameling van hoge en lage tonen, van korte en lange tonen.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info