Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 34: Een E met kruis

Nootje Zoals we uit de vorige lessen weten, geeft een kruis of mol aan dat we een halve toon hoger of lager moeten spelen. Hiermee kunnen we alle mogelijke tonen opschrijven. Laten we vanaf de centrale C omhoog gaan en alle noten opschrijven met behulp van kruizen:

 

Notenbalk

Als je goed luistert, hoor je dat elke volgende noot overeen komt met de volgende toets van de piano, tot aan de E. Daar is dit niet meer zo. Kijk nog eens naar de pianotoetsen hieronder, dan zie je dat er geen zwarte toets is tussen de E en de F.
Zoals je weet, betekent een kruis dat we de eerstvolgende toets rechts ernaast moeten nemen, maar bij de E is de toets ernaast een F. Een E met kruis is dus precies dezelfde toon als een F!

Piano toetsen C Cis D Dis E F Fis G Gis A Ais B C Cis D Dis E F Fis G Gis A Ais B C

Een E met een kruis zul je niet vaak tegenkomen, want dan is het duidelijker om gewoon een F op te schrijven. Dit geldt ook andersom: een F met een mol zie je niet vaak, want dat kunnen we ook schrijven als een E.

Precies hetzelfde gebeurt nog een keer bij de B en de C. Zie je dat ook daar geen zwarte toets tussen zit?

Een E met kruis is dezelfde toon als de F, en een F met mol is dezelfde toon als de E ernaast.

 

Nu we dit weten, kunnen we alle opeenvolgende noten vanaf de C opschrijven, bijvoorbeeld met kruizen:

Notenbalk

We zouden dit ook met alleen mollen kunnen doen:

Notenbalk
 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info