Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 5: Muzieknoten buiten de notenbalk

Nootje In de vorige les zagen we hoe muzieknoten op de notenbalk getekend zijn. En hebben we geleerd dat hoe hoger de noot getekend wordt, hoe hoger die ook klinkt. Maar wat als we nu hele hoge (of hele lage) noten moeten opschrijven?Dan komen ze buiten de notenbalk te staan, en is het moeilijk om nog te kunnen zien welke noot er bedoeld wordt: Muzieknoten Buiten De Notenbalk Wat we dan doen, is gewoon nog meer horizontale lijntjes tekenen boven de notenbalk. We zetten één of meer kleine streepjes onder de hoge noot, zodat we beter kunnen zien hoe hoog die nu eigenlijk is. Deze kleine stukjes lijn noemen we hulplijnen en maken de notenbalk dus even iets groter. Hulplijnen We doen hetzelfde met noten die onder de notenbalk liggen.

Als een muzieknoot boven of onder de notenbalk ligt, tekenen we hulplijnen om goed te kunnen zien hoe hoog of laag de noot is

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info