Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 14: Noten verlengen met een boogje

Nootje Als je een noot wilt van een andere lengte dan alle noten die we tot nu toe al gezien hebben, dan kun je twee (of meer) noten combineren door ze naast elkaar te zetten en met een boogje te verbinden. Als we bijvoorbeeld een noot van 5 tellen willen schrijven, dan nemen we een hele noot en een kwart noot: Een noot van vijf tellen Een ander voorbeeld is een noot van twee en een halve tel: Een noot van twee-en-een-halve tellen Je kunt op deze manier zelfs méér dan twee noten met elkaar verbinden. Stel dat we een noot van 16 tellen lang willen hebben, dan verbinden we vier hele noten met boogjes: Een noot van zestien tellen
Weet je nog dat we in de vorige les hebben geleerd hoe we een noot van drie tellen schrijven? Dat schrijven we als een halve noot met een stip erachter. We kunnen met behulp van een boogje nu ook een noot van drie tellen maken door een halve noot en een kwart noot met elkaar te verbinden: Een noot van drie tellen Allebei de manieren van schrijven zijn juist. Maar, we proberen muziek wel altijd zo gemakkelijk en duidelijk mogelijk op te schrijven, dus kiezen we in de meeste gevallen voor de noot met stip.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info