Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 16: Noten hoog en laag op de notenbalk

Nootje We hebben geleerd dat alle noten behalve de hele noot een stokje hebben, dat aan de rechterkant omhoog steekt. Achtste noten en korter hebben zelfs nog één of meer vlaggetjes aan het stokje, die naar rechts uitsteken.

Voor noten die hoog op de notenbalk staan, worden de stokken vaak naar beneden geschreven zodat ze niet zo ver boven de notenbalk uitsteken. Dit doen we met noten vanaf de derde lijn van de notenbalk (de middelste lijn) en hoger.
rwordt dant
uwordt dani
pwordt dana
jwordt dank

De stok schrijven we dus links van de noot naar beneden, maar de vlaggetjes worden nog steeds naar rechts geschreven. Als we een aantal noten van beneden naar boven schrijven op de notenbalk, ziet dat er dan zo uit: Halve noten hoog en laag op de notenbalk Kwart noten hoog en laag op de notenbalk Achtste noten hoog en laag op de notenbalk

Vanaf het midden van de notenbalk wordt de stok van een noot naar beneden geschreven

We houden ons niet altijd aan de bovenstaande regel, vooral als er meerdere noten tegelijk gespeeld of gezongen moeten worden, omdat de stokken van verschillende noten elkaar in de weg kunnen zitten. In zulke gevallen worden de stokken zo geschreven dat de muzieknoten zo duidelijk mogelijk te lezen zijn, want dat is het belangrijkste.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info