Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 41: De zeer langzame tempi

Nootje

We beginnen bij de langzaamste tempi. Deze tempi hebben een snelheid van ongeveer 30 tellen per minuut tot 60 tellen per minuut (van M.M. 30 tot M.M. 60). De meest voorkomende woorden die we in de muziek gebruiken om zulke langzame tempi aan te geven, zijn in volgorde van heel langzaam naar iets minder langzaam: Grave, Lento, Largo, Larghetto en Adagio.

Hoewel grave meestal het langzaamste tempo aangeeft, is er weinig verschil tussen deze tempi en kan grave soms sneller gespeeld worden dan lento of largo. Hieronder noemen we elk tempo met een korte uitleg en een stukje pianomuziek als voorbeeld met dat tempo:

Grave

ernstig, zwaar en plechtig

Piano sonate nr. 8 van Beethoven

Lento

langzaam, slepend

Nocturne nr. 13 van Chopin

Largo

breed, langzaam en statig

Piano sonate nr. 4, 2e deel van Beethoven

Larghetto

enigszins breed en langzaam

Piano sonate nr. 57, 2e deel van Haydn

Adagio

langzaam met uitdrukking, rustig

Piano sonate nr. 2, 2e deel van Mozart
Zoals we ook bij de snellere tempi zullen zien, lijken sommige namen erg op elkaar maar eindigen ze iets anders, bijvoorbeeld largo en larghetto. Het einde -etto betekent "iets minder", dus in dit geval "iets minder langzaam". Larghetto is daarom net iets sneller dan largo.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info