Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-03-2024

logo
Alle lessen

Les 57: Meerdere noten tegelijk met stok

Nootje In de vorige les zagen we dat noten die boven elkaar geschreven staan op de notenbalk, tegelijk gespeeld of gezongen moeten worden. Als kortere muzieknoten met een stok tegelijk gespeeld moeten worden, zijn er twee manieren waarop dit geschreven wordt. Dit hangt ervan af of de noten door hetzelfde instrument gespeeld moeten worden en bij elkaar horen, of dat de noten door twee verschillende stemmen of instrumenten gezongen of gespeeld moeten worden. In deze les zullen we gaan kijken naar noten die bij elkaar horen.

Als meerdere noten met stok tegelijk gespeeld moeten worden en bij elkaar horen, dan worden de stokken samen geschreven als één stok, zoals hieronder: Meerdere noten met een stok De stokken worden nog steeds zoals we in les 16 geleerd hebben omhoog geschreven voor lagere noten en omlaag voor noten hoog op de notenbalk.

Het kan voorkomen dat twee noten met maar één toonhoogte verschil tegelijk gespeeld moeten worden, zoals een C en een D. De noten worden dan niet precies boven elkaar geschreven, omdat ze dan door elkaar heen staan. In dit geval wordt normaal de onderste noot links en de bovenste noot rechts van de stok geschreven: Noten naast elkaar met stok De stokken van noten kunnen alleen samen geschreven worden als de noten die tegelijk gespeeld moeten worden ook precies even lang zijn. Bij bijvoorbeeld een piano komt het ook vaak voor dat noten van verschillende lengte tegelijk gespeeld moeten worden. We schrijven de stokken dan nooit samen, want dan kunnen we niet zien hoe lang elke noot is.
We schrijven de noten dan los van elkaar en normaal met beide stokken de andere kant op: de stok van de bovenste noot omhoog en van de onderste noot omlaag. Hieronder bijvoorbeeld kun je een aantal noten zien die tegelijk gespeeld moeten worden maar een andere lengte hebben: Noten van verschillende lengte tegelijk We zullen dit verder gaan bekijken in de volgende les, waar we gaan zien hoe noten van verschillende stemmen of instrumenten op één notenbalk geschreven worden.

De stokken van meerdere noten tegelijk worden alleen samen geschreven als de noten bij elkaar horen en even lang zijn.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info